Wednesday, May 16, 2007

De tijd heeft vleugels

De weken en weekenden vliegen voorbij. Ik ben alweer ver over de helft en langzaam begint de tijd te dringen. Ik heb hoge doelen gesteld die ik ook wil verwezenlijken. De basis is er, alleen nu nog op een goede manier afronden. Samen met mijn volunteer werk ik elke dag aan de films en verder ben ik bezig met photoshop lessen, lay-out lessen, fotografie lessen, de website, een journaal en een communicatie strategie. En buiten mijn werk ook nog een documentaire over diabetes. Beetje veel… maar wel lekker…

We hebben hier met alle “hollie’s” koninginnedag gevierd in een tuin bij een restaurant. Met echte Nederlandse spelletjes, een vrijmarkt, zelfgemaakte bitterballen en oranje bier. Met van die moeders die zich de hele dag uitsloven en zorgen dat alle spelletjes gedaan worden, en die dan aan het einde van de dag klagen dat ze zo hard gewerkt hebben…Het kon toch niet helemaal dit Nederlandse feest vervangen, maar het was wel grappig, een heel klein stukje Nederland in Phnom Penh. Wij onze koninginnedag, hier afgelopen weekend de verjaardag van de koning. Weer een paar vrije dagen, waar Rianne en ik gretig gebruik van hebben gemaakt om voor dat het regenseizoen echt begint naar de jungle (mondalkiri) te gaan.


Omdat het de afgelopen twee weken al aardig geregend heeft zijn we op advies van anderen met een voorwieldrive daar heen gegaan. Op een truck, met binnen in 8 mensen, de laadbak helemaal vol gestouwd met bagage en daarboven op nog eens 17 mensen including us. In het begin zaten er nog maar een paar mensen op de bagage, maar dat werden er steeds meer. Je moest echt vechten voor een plekje en je heel goed vast houden om er niet van af te donderen. En dat dan 10 uur lang.

Het was maar goed dat we met zo’n truck gegaan zijn, want onderweg passeerden we een stuk of vier auto’s/vrachtwagens/bussen die vast zaten in de modder. De pijn in de billen en het zeik nat regenen het was het zeker waard. Mondalkiri is een ontzettend mooie provincie met heuvels, heel erg groen en lekker koel ’s avonds. Ik kon eindelijk een keer een trui aan. Er liggen alleen nog wel heel veel mijnen. Langs de weg stonden allemaal waarschuwingsbordjes en paaltjes. En toen we op een gegeven moment stopten lagen op een halve meter afstand van de auto drie grote auto bommen.



We zijn achterop een moto naar watervallen en toppen van heuvels geweest en hebben een dag een tocht door de jungle op een olifant gemaakt. Bizarre beesten zijn dat, ze zijn echt de hele dag alleen maar bezig met eten/ grazen. Het zijn een soort grote koeien. Terwijl ze lopen slopen ze de bomen de we passeerden. Ik vroeg me af ze überhaupt door hebben dat er mensen boven op zitten… Ik vond het wel heel bijzonder om een keer op een olifant te zitten. Soms wel een beetje spannend, ze gaan namelijk echt recht hele steile heuvels op en af. Dan maar hopen dat het mandje er niet af glijdt.Op de terugweg hadden we plekken in de auto gereserveerd. Toch wel wat fijner en vooral veiliger.