Tuesday, March 6, 2007

MoPoTsjo docu

Samen met een cambodjaanse producer, Smey een jongen van 17 jaar, ga ik een film maken over diabetes in Cambodja. Dit in opdracht van MoPoTsjo, de organisatie waar Rianne voor werkt en die zich inzet voor diabetespatienten in cambodja. Afgelopen weekend ben ik met Rianne naar een familie gegaan die net buiten phnom penh wonen in een heel klein huisje. Hun dochter van 13 jaar heeft diabetes en was er bijna niet meer geweest. De familie heeft heel veel naars mee gemaakt de afgelopen jaren en was niet vermogend genoeg hun dochter in leven te houden. Net voor dat het te laat was is mopotsjo te hulp geschoten.


De ouders gaan overdag vissen op het meer waar ze vlakbij wonen om hun geld te verdienen. Als ze een hele goede vangst hebben kunnen ze 5 dollar per dag verdienen. Als de ouders weg zijn past hun dochter op haar twee broertjes en kookt voor de familie. Ze kan niet naar school omdat ze door diabetes een aandoening aan haar ogen heeft.


Ze lieten ons zien wat voor medicijnen ze nu gebruikt, het huisje en ik ben mee wezen vissen. Ik denk dat het een hele mooie en interessante docu kan worden. Ik heb in iedergeval heel veel zin er aan het beginnen.


het huisje waar de familie woont voor 7 $ per maand

Monday, March 5, 2007

kakkerlakken zijn vies

Nooit gedacht dat ik kakkerlakken zo vies zou vinden. Deze kakkerlak was zo brutaal om mijn slaapkamer binnen te dringen. Het schijnt dat je een kakkerkak nooit dood mag trappen omdat de eitjes in hun lichaam zich dan verspreiden en dan heel je huis vol kakkerlakken zit. Ze rennen heel hard en altijd op je af. Het is echt niet normaal hoe taai die beesten zijn. Deze heeft na dat we hem vergiftigd (vreed hè) hebben nog zeker een half uur gesparteld…

Sunday, March 4, 2007

mieren eten in Kampong Chnnang

student presenteerd
Vorige week ben ik in de provincie geweest om een van de projecten van Youth for Peace te filmen. Ik was bijna in de verkeerde provincie beland, ik moest naar Kampong Chhnang… maar dat lijkt toch wel verdomd veel op Kampong Cham. Het ging natuurlijk gauw de ronde in ons kantoor… grapje van de eeuw.

Ik heb een hoop gefilmd, misschien wel te veel. Ik heb namelijk geen idee of ze het wel of niet over iets interessants hebben,, omdat ik ze niet versta. Dus film ik maar wat extra om er zeker van te zijn dat er bruikbare stukken bij zitten. Ik ben sinds een week bezig met het opleiden van vrijwilligers hoe ze een documentaire kunnen maken. Ik begon met 5 en nu zijn er nog maar drie over. Gelukkig zijn er twee heel fanatiek, helaas spreken ze niet goed engels en zal ik toch opzoek moeten gaan naar iemand die kan vertalen.

De workshop die ze gaven op de school in Kampong Chhnang ging over conflictbeheersing, peace en discriminatie. Het was interessant om te zien wat voor soort workshops youth for peace aan studenten geven en hoe de studenten er op reageren. Sommigen reageerden geëmotioneerd. Ik denk dat het heel erg goed is dat er over dit soort onderwerpen gedoceerd wordt.

Na de laatste workshop dag zijn wij (youth for peace staff) samen met de school directie gaan eten. Als voorgerechtje kregen we mieren met mieren larven en koeien darmen. Jammie. Daarna hebben we heerlijke kippen hoofden en klauwen gegeten.

mmm lekker mier met larf

We hadden onze eigen tafel dame die je glas bij vult bij elke slok die je neemt, dan heb je dus geen idee hoe veel je hebt gedronken. Ik had wel zin in een Ankor biertje, maar heb op een gegeven moment de tafel dames dringend verzocht mijn glas niet meer bij te vullen.
De mannen van de school directie hebben de hele avond vieze grappen verteld in het khmer, een van mijn collega’s vertaalde zo af een toe wat. Buiten het feit dat als je een grap vertaald het lang niet zo grappig is, verbaasde ik me vooral over de onderwerpen waar ze grappen over maakten.
Bijvoorbeeld:

heerlijke gefrituurde sprinkhaan
Een man kreeg 10000 riel van zijn zwangere vrouw om bij een andere vrouw zijn behoefden te gaan stillen. Hij deed dit met een vriendin van zijn vrouw en betaalde haar 8000 riel. De overige 2000 riel gaf hij terug aan zijn vrouw, waarop de vrouw zei, De man van die vriendin betaald mij maar 5000.
collega's

HAHAHAHA dat was grappig.
Ik was helemaal verontwaardigd dat die man überhaupt naar een andere vrouw ging, maar mijn collega’s zeiden dat dat heel normaal is. Dat spreek je met elkaar af. Het is dus algemeen geaccepteerd hier dat je als man met een andere vrouw vreemd gaat. Of dat je naar een happy karaoke bar gaat. (happy staat voor prostitutie). Zolang je betaald voor sex is het een dienst die je inkoopt en ga je niet vreemd.

Thursday, March 1, 2007

Terug in Cambodja

Het is alweer even geleden dat ik terug ben gekomen in Cambodja en er is weer een heleboel gebeurd en ik schrijf veel te weinig op mijn blog…. Maar dat ga ik nu goed maken.

Het was ontzettend vreemd om eventjes in het koude Nederland te zijn. Wel heel fijn om mijn familie te zien (vooral mijn oma) en de crematie mee te maken. Dan is het toch makkelijker het een plekje te geven, anders gaat het ongemerkt voorbij.

Met 4 kilo kaas, stroop wafels en dropjes (mijn huisgenoten en collega’s waren hier heel erg blij mee) ben ik na minder dan een week terug gevlogen naar Phnom Penh om in de hitte terug te keren. Ik moest wel weer heel erg wennen aan het warme klimaat.