Sunday, April 29, 2007

thailand

Een paar weken geleden was het Khmer new year, dat betekend 4 dagen naar de pagoda en familie bezoeken en voor mij betekende dat...... Vakantie. Vanuit Battambang ben ik met Rianne naar Thailand afgereisd om even helemaal er tussen uit te gaan. Wat we wel wisten maar niet bij stil hebben gestaan is dat ze in Thailand ook nieuw jaar vieren en dat het daar gevierd wordt met vier dagen lang water/modder gevecht. Het begon al bij de grens waar een grote bluswagen alle voorbijgangers de volle laag gaf, wij wisten het er droog vanaf te brengen tot we in bangkok aan kwamen en we er niet meer onderuit konden.




Het was echt bizar om bangkok binnen te rijden, een immense stad met wolkenkrabbers en enorme snelwegen. We wilde eigenlijk meteen door naar een bounty eiland, maar we waren te gaar om meteen naar een nacht trein op zoek te gaan. Dus zijn we een dag toerie toerie dingentjes in bangkok gaan bezoeken. Ik vond het heel interessant om de verschillen tussen Thailand en Cambodja te zien. Tot voorkort was cambodja het enige asiatische land waar ik was geweesd. Thailand is echt heel anders..... Door dat het echt een touristen land is, word alles voor je geregeld.... elke keer staat er wel weer iemand klaar die je verder kan helpen. Dat zijn we helemaal niet gewend. Door de verschillen te zien ben ik Cambodja wel weer meer gaan waarderen. Vooral je verstaanbaar kunnen maken is toch wel heel fijn, zijn die Khmer lessen toch ergens goed voor.



Na een lange reis in een nacht trein een een boottocht kwamen we aan op onze vakantie bestemming. Het duikparadijs. Helaas heb ik mijn padi nog steeds niet... Maar snorkellen is ook echt geweldig. Het was net of we in een aquarium rond zwommen. Ik heb zelfs tussen de haaien gezwommen. Best een beetje eng, ik had geen idee of ze iets zouden doen, en als ze dat dan zouden doen wat ik dan zou moeten doen. Een andere dag zijn we met een kano om het eiland gevaren. We hebben er 7 uur over gedaan. Het was super mooi, maar de dag daarna hebben we niks kunnen doen vanwege de spierpijn.

Na een klein weekje relaxen was het helaas weer tijd terug te gaan en de 31 uur bus, taxi, moto, metro, tuktuk reis weer aan te gaan. We hadden behoorlijk wat problemen bij de grens van cambodja. Een vent beweerde dat we met hem mee moesten met een speciale toeristen bus naar een bus stotion om daar een taxi te nemen. Helaas zijn we daar ingetrapt. toen we daar aankwamen zagen we dat ze echt veeeeeeeeeeeeeel te veel vroegen voor een taxi. De bussen gingen niet meer. We zijn toen zelf opzoek gegaan naar een taxi, maar op het moment dat iemand ons mee wilde nemen sprong hij er tussen. Zelfs de politie was er bij betrokken. Die kregen ook een deel van de opbrengst. Echt vreselijk die corruptie. We moesten zo'n ticket kopen... na ongeveer een uur gezeik hebben we uiteindelijk er toch maar een gekocht. I.p.v. 3 dollar hebben we 10 betaald. Toen we weg reden zagen we ze lachend het geld verdelen onder de betrokkenen. Behalve dit was het een geweldige week.

Na drie weken weg geweest te zijn kwam ik weer terug in Phnom Penh.

Tuesday, April 3, 2007

filmen in battambang

Sorry dat ik zo lang niets meer van me heb laten horen. Er is in de loop van de tijd heel veel gebeurd. Ik ben lang van huis (phnom penh) geweesd en heb van alles mee gemaakt. Ik zal het doseren...

De afgelopen twee maanden ben ik bezig geweest met het opleiden van cambodjaanse vrijwilligers/studenten hoe een documantaire te maken. Na een afval race en nieuwe aanwinsten heb ik nu 3 gemotiveerde jongens over. Het uitgangspunt is om twee verschillende docu's te maken. Een voor de cambodjaanse jongeren en een voor de donoren.
Na maanden energie te hebben gestoken in het opleiden van cambodjanen en klagen over budget wat er niet was, heb ik nu het gevoel dat mijn projecten nu echt van de grond komen. We zijn nu de workshop reeks aan het filmen en ik probeer portretten van studenten te maken om te zien of ze veranderen gedurende de workshops. De workshop reeks bestaat uit: stap 1, Build good self. Stap 2, Culture of peace en stap 3, Leadership. Uit eindelijk is het de bedoeling dat de studenten eigen jeugd groepen op gaan richten om workshops te geven in hun eigen community over sociale kwesties, zoals HIV/AIDS, peace building, leadership/democratisering...

Ik heb twee weken in battambang gefilmd. Dat is de tweede stad van cambodja, maar echt super klein en niet echt veel te doen. Het is wel veel groener en gelukkig niet zo veel smok als in Phnom Penh. De worshop werd gegeven in een pagoda (boeddhistishe tempel). De participanten waren voornamelijk highschool studenten, maar sommigen waren bijna net zo oud als ik. Ze doen echt eindeloos over hun middelbare school, velen werken tussendoor een paar jaar omdat ze geen geld hebben om naar school te gaan. Enkelen hadden het al opgegeven om het af te maken, maar hebben dankzij de workshop en discussies met anderen besloten er weer aan te beginnen.

Halverwege de workshop zijn we op field trip geweest naar een dorpje dat 2,5 uur rijden was over een zandweggetje. Een dorpje ergens in the middle of nowhere dat pas twee jaar bestaat, voor die tijd heeft de Khmer Rouge daar gezeten. Het is echt een gek idee dat er nog steeds Khmer Rouge soldaten zijn en dat ze tot 1990 nog actief gevochten hebben in de omgeving van Battambang. De studenten hebben in groepen de bewoners van de dorpen geinterviewd over hun sociale situatie. Het grootste probleem wat ze in het dorp hadden was de water voorziening. Ze hadden geen pompen en ook geen schoon drink water en al helemaal geen irrigatiesysteem voor de akkers. Een ander probleem was de educatie, er is daar geen school in de buurt, alleen een basisschool een heel eind verderop.

De studenten vonden het nog al schokkend en wilden zich graag op de een of andere manier zich voor de mensen in gaan zetten. Ze waren zich ook meer bewust van hun eigen situatie, dat ze het zo slecht nog niet hadden.
Aan het einde van de dag hebben de studenten doormiddel van een roleplay een terug koppeling gemaakt naar de bewoners van het dorp en hebben we op z’n Cambodjaans gedanst. Alle gettoblasters werden te voorschijn getoverd (op batterijen, want stroom hebben ze daar niet). Khmer dans is echt super stijfjes een beetje met je handen zwaaien en draaien. Ze kunnen wel hun handen helemaal naar achteren buigen. Ik als enig witje moest maar eens even laten zien hoe de “new style dancing” er uit ziet. Maar op Cambodjaanse jodelmuziek is dat erg lastig.

Ik heb twee weken in een hotel met mijn collega’s gezeten en twee keer per dag rijst met afvalvlees soepjes gegeten. Soms vraag ik me af wat ze met het goede vlees doen... Zouden ze hoofden, poten en ingewonden echt lekkerder vinden? Een avond heb ik met mijn collega’s en vollunteers op zijn cambdjaans gekaraoked. Je huurt dan een hokje af met rood licht, waar in een halve cirkel banken staan met een sallon tafel in het midden. Twee vrouwen blijven er de hele tijd bij zitten. Een wisselde elke keer de karaoke cd’s, de ander zat aan de overkant van de tafel elke keer als je een slok bier nam je glas bij te vullen. Helaas hadden ze daar geen engels taalige liedjes, ik heb de hele avond naar het vreselijk valse gezang van mijn collega’s moeten luisteren... was blij toen we weer weg gingen...

Een andere avond zijn we bij een pagoda traditionele-spelen gaan spelen. Vanaf een paar weken voor Khmer nieuw jaar zie je overal op straat mensen in groepjes spelletjes doen. Ik vroeg me al een paar keer af waarom er in eens zo veel activiteit op straat was, normaal gesproken is de straat om 21.00 uur leeg... Er zijn een aantal spelletjes dat een jongen en een meisje hand in hand moeten rennen of achter elkaar aan moeten rennen. Het schijnt een excuus te zijn voor jongens en meisjes om elkaar een keer in het openbaar aan te raken. Want dat kan hier namelijk echt niet. Je zal hier niemand hand in hand zien lopen.

De laatste avond in Battambang en de laatste avond voor het nieuwe jaar ben ik met lokje (een Collega uit battambang die altijd met zijn lokje haar zwaait en die Sarah en ik die bijnaam hebben gegeven, wisten zijn echte naam eerst niet) naar een circus voorstelling geweest. Dankzij deze groep zit ik nu in Cambodja... Ik heb deze groep, wat een franse NGO is, twee jaar geleden samen met Anne in frankrijk gezien toen we daar op vakantie waren. Ze lieten toen heel veel van de cultuur zien, en dat heeft mijn interesse in cambodja getrokken. Ik heb ze zelfs genoemd in mijn sollicitatie brief... Het was echt super leuk om ze weer te zien, ze hadden een hele mooie voorstelling met veel acrobatiek.

Dat was het even voor nu. Volgende keer weer meer over de avonturen in Cambodja en Thailand...