Sunday, June 17, 2007

De verjaardag van 80 wezen

In het weeshuis waar Anna, mijn Nieuw-Zeelandse huisgenote, werkt hebben we de verjaardagen van 80 wezen gevierd. De kinderen die in dit weeshuis wonen zijn allemaal HIV/AIDS geïnfecteerd en zijn vaak door deze ziekte beide ouders verloren. Het weeshuis is gevestigd bij het militairhospitaal in een heel ongezellig gebouw. De kinderen slapen in zalen soms met z'n drieën in een bedje.

Om het een beetje op te fleuren zijn ze pas geleden begonnen met de muren te beschilderen om van dit weeshuis een plek te maken om te leven en niet om dood te gaan. Anna werkt hier als verpleegkundige en vertelde dat de kinderen goede medicatie krijgen en ondanks dat ze ziek zijn heel oud kunnen worden. Dit is een geruststellende gedachte. Het was ook zeker geen moment om om de kinderen te treuren, maar om met ze feest te vieren. De oudste kinderen hebben de afgelopen maanden traditioneel cambodjaans leren dansen en dankzij een donatie bijpassende kostuums er bij gekregen. Dit verjaardags feest hebben ze voor het eerst geperformd voor publiek. Het zag er geweldig uit! En de kinderen vonden het erg leuk om te doen.

Na de performance was het tijd voor een mega taart met kaarsjes en mocht iedereen een wens doen. Daarna werd er gedanst tot de kinderen omvielen van de slaap en naar bed werden gedragen...

No comments: